Skip to main content

Kijk Omhoog

Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy
Want daarboven lacht de maan

Mocht Sammy uit het liedje van Ramses Shaffy de nieuwe lektrische wagen van Jaguar tegenkomen, dan zou hij zeker omhoog kijken. De 'I-PACE' moet sinds 1 juli, net als alle nieuwe elektrische wagens, uitgerust zijn met een geluid om bij lage snelheden mensen niet volledig te verrassen. Maar de ingenieurs waren daarbij iets te futuristisch tewerk gegaan. Het geluid dat ze hadden ontwikkeld, leek op dat van een ruimteschip. Het kon zo gebruikt worden in Star Trek. Bij het uittesten bleken de mensen dan ook naar boven te kijken in plaats van achterom.

Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy
Want daar is de blauwe lucht

Nog iemand die ons zegt naar boven te kijken, is Bart de Wever in zijn startnota voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen. "Het is onze ambitie om ons te meten met de Scandinavische toplanden", staat er te lezen. Hoewel hij het daarbij niet meteen over mobiliteit heeft, zou het voor onze verplaatsingen wel een zeer goed idee zijn. Steden als Oslo, Stockholm, Gotenburg en Kopenhagn geven ons inderdaad heel wat inspiratie. Kopenhagen is legendarisch met zijn fietsbeleid. Al decennialang wordt er geïnvesteerd in betere fietsinfrastructuur. En als je eenmaal de infrastructuur hebt, blijken de fietsers en het beleid automatisch te volgen. Een sneeuwbaleffect dus, waarbij de fietser geleidelijk aan de maat der dingen is geworden. Oslo is dan weer goed op weg om hét voorbeeld te worden op het vlak van klimaatneutrailiteit. In 2020 willen ze de CO2-emissies van de stad al met 50% gereduceerd hebben en zelfs met 95% tegen 2030. Over ambities gesproken!

Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy
Want dan word je lekker nat

Wat opvalt in de Scandinavische landen, is de duidelijke beprijzing die ze vastleggen om die doelstellingen te halen. Zowel in Gotenburg, Stockholm als Oslo is er al geruime tijd een tolheffing. Een tolheffing die, samen met andere fiscale maatregelen, de elektrische wagens ondersteunt. Dit beleid tolereert natuurlijk geen koudwatervrees. Als politicus moet je je borst nat durven maken. Het doorgegeven fietsbeleid in Kopenhagen kreeg de steun van een reeks daadkrachtige burgemeesters met een duidelijke visie. Hanna Marcussen, de vice-burgemeester van Oslo, zei ooit: "A couple of decades ago, it was perfectly normal to smoke cigarettes inside. I think it's the same with cars in the city center. One day we'll look back and ask ourselves why we ever thought that was a good idea."

Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy
Anders is het vast te laat

Wij hebben hier ook zulke daadkrachtige burgervaders en -moeders nodig. Die ambitieuze klimaatdoelstellingen vastleggen en daar concrete maatregelen aan koppelen. Die beseffen dat in hun stad of gemeente de noodzakelijke transformatie kan plaatsvinden om onze mobiliteit een andere, meer duurzame weg op te duwen. voor het te laat is.

Hoog Sammy kijk omhoog
Er is één die van je houdt