Skip to main content

Meer ruimte voor stappers en trappers in Oetingen in 2050

  • December 16, 2021

Groen, rustig, maar levendig: zo zien de Oetingenaren het dorp graag in 2050. De stappers en trappers krijgen meer ruimte, maar ook de (elektrische) wagen blijft belangrijk. Dat is de uitkomst van het VUB-onderzoeksproject Oetingen2050. Nu is het aan de beleidsmakers om de visie uit te laten komen.

"Hoe willen Oetingenaren dat hun dorp er in 2050 uitziet?" Met die vraag trokken VUB-onderzoekers Jesse Pappers en Sara Tori in het voorjaar van 2021 naar het dorp. Uit de visies van meer dan 30 bewoners en alle leerlingen van de lokale basisschool blijkt dat zij Oetingen in 2050 graag als een groen, rustig, maar levendig dorp zien. Groen, want er zijn meer bomen en planten. Rustig, want er zijn minder auto's en meer wandelaars en fietsers. Levendig, want er zijn meer winkels, restaurants, en sociale activiteiten in het dorp. Ook voor kinderen.

Actieve mobiliteit

Oetingenaren verplaatsen zich in 2050 graag vaker te fiets en te voet. De elektrische wagen blijft belangrijk voor verplaatsingen buiten het dorp. Ook een betere verbinding met het openbaar vervoernetwerk is in de toekomst van groot belang, mede om de auto-afhankelijkheid te verminderen. Goederen worden in 2050 vaker lokaal aangekocht, en als er toch goederen online besteld worden, worden deze goederen liever op centrale punten in het dorp afgeleverd.

Zelfstandig en veilig

De jongste inwoners zien de toekomst van het dorp groots in. Zoals de bijhorende afbeelding laat zien, spelen in 2050 kinderen op straat en is er veel ruimte voor plezier en ontspanning. Ook stellen de leerlingen van de basisschool De Oester een achtbaan doorheen het dorp voor. Anderen geven de voorkeur aan veel groen, speeltuinen, en een autovrij dorpscentrum. Bovendien willen de leerlingen zelfstandig en veilig het dorp kunnen doorkruisen.

Interviews en workshops

Bij het ontwikkelen van de visie voor Oetingen werden zoveel mogelijk inwoners gecontacteerd. Alle huishoudens in Oetingen hebben in mei 2021 een postkaart over het project in hun brievenbus ontvangen. In totaal deelden 31 inwoners hun visie: 5 via de postkaart en 26 via de website. Hiervan werden 14 geïnterviewd om hun visie toe te lichten. De 113 leerlingen van basisschool De Oester tekenden tijdens workshops hun visie voor 2050 op een plattegrond van het dorp.

Vervolgonderzoek

Voor de VUB-onderzoekers was het project Oetingen2050 een eerste proef met de combinatie van toekomstonderzoek, burger- en kinderparticipatie, en mobiliteit. De opgedane kennis en ervaringen zullen worden toegepast in twee nieuwe projecten. In een mobiliteitsproject rond scholen in Anderlecht zullen leerlingen hun schoolomgeving veiliger en aangenamer maken. In het Remobilise-project zullen samen met belanghebbenden toekomstscenario's voor mobiliteit in Brussel in 2050 worden uitgewerkt.

Postkaartje

Op vrijdag 17 december krijgen alle Oetingenaren een postkaartje in de bus, om hen te bedanken voor hun deelname en om de onderzoeksresultaten te verspreiden. Een gedetaileerde beschrijving van het onderzoek en de resultaten vindt u op www.oetingen2050.vlaanderen.